“Den moderne leders velmenende intentioner går ud over de ansatte”. Interview i Go’Morgen P3

Her til morgen gik Go’Morgen P3 hos Signe og Henrik.

Vi gik i kødet på myten om ros efter følgende velkomst: “Rosende ord fra chefen, det lyder jo egentligt dejligt, men det kan være farligt og den  moderne leders velmenende intentioner går ud over de ansatte  – det er i hvert fald nogle af anklagepunkterne i den nye bog LIVSFARLIG LEDELSE der udkommer i dag”.

Du kalder den moderne ledelse livsfarlig, hvorfor det?

Signe lagde ud med at spørge: “Godmorgen, Christian Ørsted. Du er ledelsesrådgiver og forfatter og kalder den moderne ledelse livsfarlig – hvorfor det?”.

Her er nogle af mine svar:

[mini-icon icon=”leaf”] Jeg kalder bogen for Livsfarlig ledelse fordi vi i Danmark rent faktisk dør af dårlig ledelse. 1400 om året er tallet i Danmark. Til sammenligning døede 180 i trafikken sidste år.

[mini-icon icon=”leaf”] Som leder står man med ansvar for andre menneskers liv. Derfor bør man interessere sig for at lære mere om ledelse og psykologi.

[mini-icon icon=”leaf”] Danske ledere er IKKE psykopater i jakkesæt. Jeg møder tusindevis af ledere på mine kurser og og de er velmenende, søde mennesker som vil deres ansatte det bedste.

[mini-icon icon=”leaf”] Myten om ros: De metoder der bruges – herunder ros – er dybt manipulerende og gør at vi mister kreativitet, gør os mindre produktive og i sidste ende mere bange for at begå fejl. Ros gør dig gladere, men også dummere.

[mini-icon icon=”leaf”] Børn der får at vide at deres tegning er fin, mister interessen for at tegne nye ting og tegner den samme tegning igen hurtigere og i sort/hvid. Det samme sker på arbejdspladsen. Løsningen er så simpel: I stedet for at sige “nej, hvor er du god!” så spørg: “fortæl om hvad du har lavet”.

[box style=”1″ ][googlefont font=”Sanchez” size=”24px”]”NEJ, ledere skal ikke rose. De skal vise respekt, opbakning og interesse og være stærke nok til BÅDE at tale om hvad der går godt og hvad der kan gøres bedre.”[/googlefont][/box]

[mini-icon icon=”leaf”] Når man I stedet for at vurdere om andre er gode eller dårlige, viser respekt, opbakning og interesse, er det nemmere at tale om hvordan ting kan blive (endnu) bedre. Det bliver vi både klogere og mere inspirerede af.

[mini-icon icon=”leaf”] Ledelse er at fælles ansvar: Vi skal blive bedre til at passe på hinanden.

Interviewet kan høres her: