Forfejlede kurser i personlig udvikling er “djævlens værk”. Interview i Kristligt Dagblad 21. juni 2013

I dag er blevet helt normalt, at man som en del af sit arbejde kan komme på kursus og til coach og blive bildt ind at der er noget i vejen med en. Det er krænkende, uproduktivt og fjerne fokus fra at få rettet op på de ting der ikke fungerer i organisationen. Det bør ikke være nødvendigt at rode rundt psyke og selvværd for at passe sit arbejde.

[box style=”1″ ][googlefont font=”Sanchez” size=”24px”]Har du været på kursus med dit arbejde og undret dig over at der midt i gejst og klapsalver var en stemme i dig, der sagde “her er noget galt”? Så er du ikke alene.[/googlefont][/box]

Grænseoverskridende kurser i selvudvikling

Hver år sender danske virksomhedere tusindevis af ledere og medarbejdere på grænseoverskridende kurser uden anden effekt end at få dig til at smile, klappe og tro at det er dig den er gal med hvis ikke du har den rette indstilling og er villig til at se på dine inderste tanker og følelser og ændre på dem.

[testimonial author=”Christian Ørsted i Kristligt Dagblad 21. juni 2013″]Det er en helt naturlig reaktion, når nogle får angst af de på overfladen venlige metoder, for det er grænseoverskridende, når et kursus og en test kulegraver ens inderste personlighed, og så sænker det faktisk også produktiviteten, når vi bliver mere optaget af, hvem vi er, end af, hvad vi gør, når vi arbejder godt sammen,” siger han.[/testimonial]

Måske har du forsøgt at protestere. Måske har du endda hørt at du “bare skal sige fra”. Men det er en illusion at sige fra, for kurserne og coachingforløbene er tilrettelagt efter nogle af de mest forførende og manipulerende teknikker der findes.

[box style=”1″ ][googlefont font=”Sanchez” size=”24px”]I artiklen udtaler en kendt dansk virksomhedsleder at han “aldrig har været ude for, at en medarbejder har takket nej til kursus eller coaching”. Herefter konkluderer han at “men det vil jo i sidste ende gå ud over ham eller hende selv”.

I en sådan virksomhed er friheden til at sige fra en illusion.[/googlefont][/box]

Undskyld – jeg har også gjort det

Jeg ved det, for jeg har selv både stået og klappet og jublet på det ene selvudviklingskursus efter det andet. Og jeg har også selv stået som underviser og brugt de samme metoder i bedste mening uden at vide hvilken psykologisk kernekraft jeg havde mellem hænderne og hvordan jeg burde forvalte den.

For seks år siden stoppede jeg op og så mig selv dybt i øjnene. I dag i Kristligt Dagblad kommer min bekendelse – og et par ord med på vejen til de ledere der stadig køber denne slags kurser og forløb – og til de konsulenter, coaches og undervisere som i bedste mening tilbyder det uden at ane hvad de gør.

Det er nemlig IKKE mit indtryk at det er kyniske ledere og konsulenter der står bag.Tværtimod, så tror jeg at det foregår fordi man ikke ved bedre.

Livsfarlig ledelse er derfor både skrevet til ledere der ønsker at købe mere kvalificeret udvikling – og til alle dem der bliver presset ud i det, så de ved at det ikke er dem, eller deres ledere den er gal med. Det den er er gal med er de metoder der bruges.

[testimonial author=”Christian Ørsted i Kristligt Dagblad 21. juni 2013″]Ved at se på udvikling af det private frem for det professionelle kan det påvirke forholdet til kollegerne, chefen og dine opgaver. Der opstår et dilemma omkring den magt, der er på en arbejdsplads med ansatte og ledere. Desuden tager meget personlig udvikling udgangspunkt i det, der er galt med folk, frem for at styrke dem i det, de er gode til. Erfaringerne siger, at den taktik ikke virker,” siger han og understreger, at de forfejlede af kurserne kan være Djævelens værk, fordi man kan give sine medarbejdere indtrykket af, at de ikke er gode nok, som de er.[/testimonial]

Det bør altid være udgangspunktet for ledelse og udvikling af andre mennesker, at de er gode nok som de er. Det er ikke kun det eneste etisk forsvarlige overfor ens ansatte, det er også mere konstruktivt at tro at alle mennesker er kompetente og har positive intentioner med alt hvad de gør. Når vi har det som udgangspunkt, er det nemmere at stoppe det der ikke fungerer, på en respektfuld og konstruktiv vis.

[testimonial author=”Christian Ørsted i Kristligt Dagblad 21. juni 2013″]Folk ryster på hovedet af mig, når jeg siger til dem, at det kan ende meget alvorligt for medarbejdere, der sendes på kurser, hvor de får at vide, at de har et stort, men uforløst potentiale, der skal hjælpes på vej. At sige sådan kan være den mest forførende og søde måde at sige: ‘ Du er ikke god nok’ på,” siger han.[/testimonial]

Hele idéen om at folk er på en bestemt måde og skal ændre sig som personer er syg og gør det konfronterende og omtåleligt at diskutere udvikling. I stedet skal vi have fokus tilbage til at tale om sagen. Man skal gå efter bolden, ikke manden.

[box style=”1″ ][googlefont font=”Sanchez” size=”24px”]Det er fuldstændigt vanvittigt at vi i dag har ledere som tror at det er deres opgave at rode rundt i deres ansattes psykologi – både fordi det er krænkende og ødelæggende for medarbejderne OG fordi det underminerer produktiviteten. [/googlefont][/box]

[testimonial author=”Christian Ørsted i Kristligt Dagblad 21. juni 2013″]Christian Ørsted mener, at man i langt højere grad bør se bort fra det selvudviklende og halvterapeutiske aspekt, når man sender sine medarbejdere på kursus, og i stedet koncentrere sig om det, der måtte være problemet. Er en medarbejder, der kan betegnes som perfektionistisk, gået ned med stress, er det ikke løsningen at give perfektionismen skylden for stressen.

Dermed placerer man nemlig ifølge Christian Ørsted problemet inde i medarbejderens personlighed i stedet for at se på, hvordan denne medarbejder kunne få bedre betingelser på sit job uden at skulle ændre en væsentlig del af sin inderste kerne.[/testimonial]

Test er en væsentlig del af de metoder man bruger til at få folk til at tro det der dem selv der skal udvikles.

[testimonial author=”Christian Ørsted i Kristligt Dagblad 21. juni 2013″]Det er problematisk, at vi putter folk ind i kasser med test – selvom de elsker det.
For kasserne hjælper ikke nødvendigvis til, at vi klarer os bedre. Tværtimod har det ofte en forstærkende effekt, når først man identificerer sig med et karaktertræk. For eksempel nytter det ikke, at man, hvis man har fået at vide, at man er perfektionistisk, bruger det som forklaring, når tingene ikke fungerer,” siger han.[/testimonial]

Se artiklen på Kristligt Dagblads hjemmeside