Corona afslører skyggesiderne i moderne ledelsen – Klumme i Berlingske

, , , , , , ,

Når en krise bryder ud, ser vi velmenende ledere og eksperter håndtere situationen på måder, der spreder og forværrer den. Det er, som om de følger et manuskript for en ønskedrøm om, at kriser går over af sig selv.

Covid19-pandemien gør det tydeligt, hvor meget kvaliteten af ledelse betyder for vores verden. I Danmark kan vi med rette være stolte af det samfundssind og den fælles ansvarlighed, vi har set i befolkningen, i vores private og offentlige virksomheder – især den indsats der lægges i vores sundhedsvæsen – og i vores politiske top.

Det er let at pege fingre af de fejl, der er blevet begået i udlandet. For let, for alle er sårbare over for de ledelsesmodeller, som har været med til at undertrykke problemet i så lang tid, at det nåede at vokse sig ud af kontrol. Det er ikke forbeholdt enkelte lande eller kulturer. Det er fatale psykologiske mekanismer, der er usynlige, når tiderne er gode. Corona afslører skyggesiderne i moderne ledelse med ubarmhjertig konsekvens.

»I en krise under udvikling er lederes tørst efter evidens som grundlag for beslutninger problematisk: De som venter på at få alle fakta, risikerer at handle for sent.«

Risikoanalytikeren Nassim Taleb siger: »Absence of evidence is not evidence of absence«: Fravær af evidens for smittede er ikke bevis for fravær af smittede.

Læs resten af klummen i Berlingske Business 21. marts 2020. 
Christian Ørsted: Corona afslører skyggesiderne i moderne ledelse