Karoshi – i Japan har de et ord for at dø af overarbejde

En opdagelse i 1989, som ikke er nået til Danmark

Vi er blevet så motiverede at vi brænder ud. I 1989 skete det første officielle dødsfald af overarbejde i Japan. 29 år gammel døde Kanameda. Men han var langt fra den eneste. Lægerne var i chok og kaldte fænomenet Kar?shi. Japanerne havde som de første i verden fået ord for et fænomen, resten af verden endnu ikke havde opdaget. Kar?shi betyder direkte oversat: ”Død af overarbejde”. Ifølge lægernes rapport var dødsårsagen et ”komplet kollaps, der fører til dødeligt sammenbrud af personens livsfunktioner”. Et sammenbrud forårsaget af uregelmæssige arbejdstider, natarbejde, arbejde i ferier og et uhyrligt antal overarbejdstimer uden pauser.

Opdagelsen sendte en bølge af frygt gennem Japan, og både læger og forskere skred ind.

I Danmark dør 1400 om året, men vi er slet ikke så langt

Her dør  1400 om året af stress. Det taler vi om og det skal vi ændre på. Ikke som i Japan, hvor folk så bare snød så til at arbejde mere. Det gør vi også i Danmark med smartphones, e-mail og hjemmearbejdspladser. For omkostningerne er ikke kun menneskelige. De er i høj grad også økonomiske, for de virksomheder der forventer, kreativitet, nyudvikling og innovation.

Hør mere om Karoshi og om hvordan det begyndte i TV2 Lorry Lounge, hvor jeg bliver interviewet om det.