Mit bedste råd: Drop de gode råd! (Berlingske)

, ,

Det lyder vanvittigt. Alligevel er det mit bedste råd til alle ledere. I anledning af Talent100-kåringen har Berlingskes Thomas Bernt Henriksen bedt mig komme med et godt råd. Selvfølgelig bliver Thomas Wedell-Wedellsborgs nye bog “What’s your problem” også nævnt for den skal ikke bare læses, den skal bruges:

»Gode ledelses fremmeste opgave er at få andre til at tænke. At opdyrke dømmekraft og kvalitet i beslutninger.«

Gode råd virker ikke. De kan være kloge. De kan være velmente. De kan komme fra dyrt købt erfaring. Alligevel har mange af os prøvet, at de bliver taget ilde op, når vi giver dem – og det er der gode grunde til.

Måske er det præcis, fordi vi føler os kloge, når vi giver gode råd, at man som modtager kan føle sig dum, naiv eller misforstået, hvis man modtager dem.

Gode råd kan være anmassende og kommer ofte for tidligt eller helt uden at være blevet inviteret. Det går måske lige an, hvis de gode råd bekræfter det, vi mener i forvejen – men få ting har ødelagt gode relationer så hurtigt som et uønsket råd, der kræver, at vi ser anderledes på en opgave eller os selv.

Mange har stået med de bedste intentioner og trådt folk over tæerne med forslag til ændringer, udvikling og forbedringer. Det, der skulle være et godt råd, endte med at blive en belæring, der kom til at handle mere om, at afsenderen fik hævdet sig selv end om at hjælpe modtageren.

Læs hele klummen i Berlingske: https://www.berlingske.dk/talent-100/det-bedste-raad-til-alle-talenter-drop-de-gode-raad